Vijver
Een vijver voegt net iets ‘levendigs’ toe aan de groene pracht. Een vijver en zijn vorm zijn onlosmakelijk verbonden met de tuin waarin de vijver ligt. Een vijver is een sieraad in uw tuin waarvan u elke dag kunt genieten. Daarom moet hij ook de sfeer uitstralen van de tuin, waarin hij wordt aangelegd.
Vijverspecialist
Wij kunnen u natuurlijk helpen met uw vijver. Alles wat je nodig hebt voor een eigen vijver in uw mooie tuin. U kunt kiezen uit voorgevormde kunststofvijvers en vijvers die u bekleedt met vijverfolie. De folie is in diverse breedtes verkrijgbaar. Voor uitgebreide informatie kunt u bij ons terecht evenals informatie over pompen en filters. Ook over welke vissen in welke vijver gehouden kunnen worden geven wij u graag advies. Een karper hoort niet thuis in een kleine vijver, een Goudwinde zwemt graag aan de oppervlakte terwijl de goudvis graag de bodem opzoekt. Ook vindt u bij ons een groot assortiment zuurstof- en waterplanten.
Wij testen gratis uw vijverwater
Heeft u al een vijver, maar heeft u er geen optimaal plezier van door bijvoorbeeld troebel water? Neem een potje vijverwater mee naar het tuincentrum en wij geven u advies.
Vijverbioloog
Bij vijverbiologie gaat het om de vraag wat een vijver helder houdt. Als je begrijpt waarom vijverwater wel of niet helder blijft, is het niet moeilijk je vijver op de goede manier in te richten. Wij kunnen u daarmee uitstekend helpen.
Vijvertips
Een vijver aanleggen is niet moeilijk en u heeft er geen grote tuin voor nodig. Het enige wat misschien hoofdbrekens kan kosten is de vraag: wordt het een voorgevormde vijver of een vijver van folie? Deze tips helpen u op weg bij het creėren van uw waterwereld.
De plaats
Geef uw vijver een lichte plaats. Vissen en waterplanten doen het beter als ze minstens de halve dag zon hebben. Kies geen plek onder overhangende bomen, want die geven schaduw en maken het water vuil met vallende bladeren.
De voorgevormde vijver
Voordelen: sterk, verhuisbaar en makkelijk aan te leggen. Nadeel: relatief duur in aanschaf.
1.) Koop uw vijver niet te klein; boven de grond ziet hij er een stuk groter uit dan ingegraven.
2.) Zet de vijver op zijn plaats en teken met een stok de contouren af.
3.) Graaf een gat in de vorm van de vijver.
4.) Plaats de vijver, zorg dat de rand iets boven de aarde uitsteekt en controleer of hij goed waterpas staat.
5.) Vul de vijver voor een derde met water en vul de ruimte langs de rand op met zand, dat u met water inspoelt.
6.) Controleer nogmaals met de waterpas en vul de vijver verder aan.
De vijver van folie
Voordelen: de lage prijs en de vrijheid om zelf de vorm te bepalen. Nadelen: kwetsbaarder dan een voorgevormde vijver en u kunt hem niet meeverhuizen.
1.) Graaf de vorm uit: minstens 80 cm diep (om uw vijvervissen een veilige overwinteringplaats te geven) en met wanden die nergens steiler zijn dan 45°.
2.) Bepaal de afmeting van de folie: neem de lengte van de vijver, tel daar twee keer de diepte bij op plus nog 50 cm voor de afwerking van de rand. Maak hetzelfde sommetje voor de breedte. Bij ons tuincentrum vindt u vijverfolie tot 15,25 meter breed en speciale folielijm om meerdere breedtes aan elkaar te lijmen.
3.) Klop de wanden van de kuil stevig aan en verwijder zoveel mogelijk alle scherpe voorwerpen als stenen en takjes.
4.) Spreid de folie in het gat uit, laat de randen overal boven de aarde uitsteken en strijk de plooien glad.
5.) Laat vollopen met water en werk de randen bij tot ze volledig waterpas liggen. 6.) Snijd de overtollige folie af en graaf de ca. 15 cm brede folieranden in.
7.) Werk de vijveroevers af. Ons tuincentrum heeft hiervoor verschillende producten, zoals begroeiingsmatten voor oeverplanten en een speciale folie als ondergrond voor keien of kiezelstenen.
Verhuur
Bij ons kunt u ondermeer ook terecht voor het huren van een vijverzuiger.
Vijverpompen brengen het water in beweging. We kunnen ze gebruiken om watervalletjes te maken, om water naar een filter te verpompen of voor een klaterende fontein. Met deze tips krijgt u een idee van de verschillende mogelijkheden.
Pompen
Afhankelijk van de grootte van de vijver en van uw wensen, kiest u een grotere of kleinere pomp. Om de gewenste capaciteit te bepalen zijn twee dingen van belang: hoe hoog de pomp het water kan oppompen (de maximale waterkolom) en het aantal liters dat hij per minuut kan verpompen. Houd er rekening mee dat als u de fontein op de maximale hoogte wilt laten spuiten, de pomp niet ook nog het vijverwater in beweging kan houden. Daarom is het beter de straal te regelen op halve hoogte. Voor een fonteinstraal van zo’n 50 cm is een pomp met een capaciteit van 30 tot 40 liter per minuut geschikt. Vraag ons gerust om u te helpen bij de keuze van uw vijverpomp. Wij kunnen u alles vertellen over de verschillende mogelijkheden, waaronder pompen met afstandsbediening en pompen in combinatie met diverse filtersystemen.
Filters
Een gezond vijvermilieu, met voldoende waterplanten, heeft een groot zelfreinigend vermogen. Waar dit tekort schiet, kunnen filtersystemen uitkomst bieden. Vijverfilters werken volgens verschillende principes. Bij conventionele filtertonnetjes wordt het vijverwater grof gefilterd. Daarnaast zijn er twee- of meerkamer filters waar het water door verschillende kamers geleid wordt. In het eerste compartiment wordt het grove vuil gefilterd, bij de tweede en eventueel volgende worden ook de kleinste verontreinigingsdeeltjes uit het water gehaald. Deze filters zijn alleen nodig bij grote vijvers of vijvers met relatief veel vissen. Dan zijn er nog de zogenaamde UVC-lampen. Deze lamp brengt UVC-straling in het water. Zweefalgen en ziektekiemen sterven hierdoor af.
Onderhoud biofilter
De eventuele aanwezige biofilter wordt uitgezet als de temperatuur onder de 6 graden is gedaald. Al het filtermateriaal moet goed worden uitgespoeld. In het voorjaar moet u weer beginnen met nieuwe filterwatten en filterkool. Het substraat of keramisch materiaal kan eventueel hergebruikt worden. Ook de slangen van en naar de biofilter moeten goed worden schoongespoeld.
Onderhouden pomp
De pomp wordt ook goed schoongemaakt en daarna in een emmer met water op een vorstvrije plaats weggezet. Zo staat alles startklaar om zodra het voorjaar wordt, weer optimaal van de vijver te kunnen genieten.
Een vijver zonder planten is als een gazon zonder gras. Waterplanten zorgen voor een gezond leefmilieu voor de vissen en geven een extra dimensie aan uw tuin. Sommige waterplanten zijn bijna onmisbaar in een vijver, andere zijn alleen voor een speciaal watermilieu geschikt. Met deze tips en met wat hulp van de specialisten in ons tuincentrum, maakt u een weloverwogen keus.
De beste planttijd voor waterplanten
De beste tijd hiervoor is april t/m juli. Dan is het aanbod ook het grootst. Is de vijver nieuw of opnieuw gevuld, laat het water dan eerst een paar dagen opwarmen.
Genieten van waterlelies
Waterlelies stellen speciale eisen. Plant ze op de juiste diepte: 80 cm voor normale soorten en 30 cm voor dwerglelies. Vermijd teveel schaduw en druppels van een fontein. Voor een mooie plant is ook voeding noodzakelijk.
Planten
De beste tijd om uw waterplanten te planten is mei-juni. Dan is het aanbod ook het grootst. Is de vijver nieuw of opnieuw gevuld, laat het water dan eerst een paar dagen opwarmen. Waterplanten zijn onder te verdelen in verschillende groepen die ieder hun eigen richtlijnen voor het planten hebben.
Drijfplanten
Drijvende waterplanten als waternoot, krabbescheer en waterhyacinten, zijn onmisbaar voor een gezond watermilieu. Sommige soorten zijn winterhard, andere moet u elk voorjaar vervangen.
Onderwaterplanten
Waterlelies zijn de bekendste vertegenwoordiger van deze groep. Houd de juiste plantdiepte aan, sommige waterlelies moeten diep staan (80 tot 100 cm), andere vragen om een diepte van 20 of 30 cm. Plant waterlelies in vijvermandjes, gevuld met speciale vijver-aarde en afgedekt met een laagje grind. Waterlelies hebben wel veel zon nodig.
Moerasplanten en oeverplanten
Voor de meest ondiepe vijvergedeelten en voor de oeverbegroeiing is de keuze enorm. Deze planten oefenen geen invloed uit op het watermilieu, dus u kunt zich puur door hun uiterlijk laten leiden. Op het plantenetiket kunt u lezen of ze in het water willen staan of liever in de vochtige grond langs de rand. Plant sterk woekerende soorten in mandjes om de wortels in toom te houden. Moeras- en oeverplanten vormen een geliefde schuilplaats voor kikkers en salamanders.
Zuurstofplanten
Deze bescheiden plantjes spelen een belangrijke rol bij de regulering van het leefmilieu in de vijver. Ze zuiveren het water en zorgen voor voldoende zuurstof. Waterpest, blaasjeskruid en andere zuurstofplanten koopt u in bosjes. In de diepere gedeelten van de vijver, laat u zo’n 4 à 5 bosjes per vierkante meter in het water zakken.
U kunt er altijd van uit gaan, dat de bij ons gekochte vissen gezond zijn!
Overzetten van nieuwe vijvervissen
Daarom hier enkele tips voor het overzetten van nieuwe vijvervissen:
– Breng nieuwe vissen altijd zo snel mogelijk naar huis.
– Vermijdt tijdens het transport extreme temperatuursverschillen (een goede transporttemperatuur is 12 à 18º C.
– Wen de vissen geleidelijk aan het nieuwe vijverwater. Gebruik daarvoor en schone plastic emmer en zet de vissen met het transportwater hier voorzichtig in over.
– Voeg gedurende een uur steeds iets vijverwater aan de emmer toe.
– Na nog eens een uur kunnen de vissen dan in de vijver los gelaten worden.
Observeer de nieuwe vissen de eerste weken dan ook zorgvuldig. Als U afwijkend gedrag, witte vlekken of stipjes constateert, behandel de vissen dan meteen met een bij ons verkrijgbaar medicijn. In het algemeen zijn de vissen welke u koopt jonge exemplaren. Deze jonge vissen hebben regelmatig, en goed voedsel nodig. Voer de vissen, als de temperatuur van het vijverwater 10º C of meer is, zeker 1 maal per dag. Goed gevoerde vissen zijn levendig, tonen de mooiste kleuren en zijn veel minder vatbaar voor ziektes.
Voeren
In veel vijvers is normaal al voldoende voedsel voor de vissen te vinden. Voer dus met mate. Voer nooit meer dan de vissen in een paar minuten kunnen opeten. Bij lage temperaturen niet voeren. Als u regelmatig op dezelfde tijd voert, krijgt u de vissen tam. Wij adviseren u te voeren met korrel- en vlokvoer. Eénmaal per dag voeren is genoeg. Met een speciale voederring kan je alle vissen op één plaats laten eten en ze meteen even controleren. Het voer dat na tien minuten nog niet is opgegeten, kan je beter weghalen. Teveel voer in het water verhoogt ook nog eens de kans op algvorming.
De plannen zijn uitgevoerd en het zwaarste werk is gedaan, de vijver ligt er. Maar voor we kunnen gaan genieten van bloeiende waterplanten, spelende vissen en vooral van helder water, zijn er een paar belangrijke voorwaarden waar we ons aan moeten houden om dit te kunnen bereiken. Al dit moois kan alleen maar bestaan als er een zekere mate van biologisch evenwicht ontstaat. Dit biologisch evenwicht kunnen we door middel van een aantal stappen (en natuurlijk wat geduld) bereiken.
GH op peil brengen
We vullen onze vijver met leidingwater. Aangezien de GH (hardheid) van het leidingwater in onze omgeving aan de lage kant is (6 à 7) moeten we deze meteen omhoog brengen: in het voorjaar minimaal 8 GH, in het najaar minimaal 12 GH. De GH moet je goed in de gaten blijven houden, door het bijvoorbeeld een paar keer per jaar bij ons te laten testen, zodat de GH op peil gehouden kan worden.
Bodemsubstraat
Om ervoor te zorgen dat opwarrelend vuil kan wegzakken en bacteriën een bodem hebben om zich aan te hechten, brengen we in het diepste gedeelte van de vijver een laagje substraat aan van 3 tot 5cm dik. Dit materiaal is poreus zodat bacteriën zich er goed aan kunnen hechten.
Bacterial
Om het vijverevenwicht een snelle start te geven brengen we bacteriën aan. Deze bacteriën hechten zich aan het substraat en zetten afvalstoffen om in voedingsstoffen.
Een vijver vraagt niet veel werk. Wel zijn er regelmatig kleine opruimklusjes. De grote schoonmaakbeurt is tegen de winter, als de vissen en waterplanten hun rustperiode ingaan. Als u regelmatig controleert of het water helder is en vissen en planten een gezonde indruk maken, dan kunt u het waterleven gerust zijn eigen gang laten gaan. Deze tips helpen u bij het instandhouden van een gezond leefmilieu.
Natuurlijk evenwicht
Als de vijver groot en diep genoeg is, met een goede variatie aan waterplanten, dan ontstaat er vanzelf een biologisch evenwicht. Wees niet bezorgd als het water na het aanplanten de eerste maanden troebel blijft, dat gaat vanzelf over. Ook in de lente kan het water enige tijd groen worden, maar zodra het plantenleven zich goed begint te ontwikkelen, moet dit verbeteren.
Algen
Algen zijn de grote vijand voor de vijverbezitter. Deze microscopisch kleine planten rijgen zich tot lange groene strengen aaneen en maken het water troebel. Waterlelies zijn een goede voorzorg tegen algen. Ze brengen schaduw in het water, waardoor de zonminnende algen minder kans krijgen. Gebruik voor uw vijverplanten alleen de speciale vijver-aarde die u kunt kopen bij ons tuincentrum. Compost, tuinaarde, turf en koemest zijn alleen maar extra voedingsbronnen voor algen. Geef om dezelfde reden uw vissen niet meer voer dan ze in één keer op kunnen. Zuurstofplanten helpen algen bestrijden. Ook mechanische en biologische filters zijn effectief bij het voorkomen van een algenplaag. Wij kunnen u hierover uitgebreid informeren.
Waterlelies
Waterlelies stellen speciale eisen. Willen ze niet groeien of bloeien, controleer dan eerst of ze wel op de goede diepte staan: circa 80 cm voor de normale soorten en 30 cm voor dwerglelies. Ook teveel schaduw bekomt deze planten slecht en ze kunnen er niet tegen als ze constant zijn blootgesteld aan de druppels van een fontein. Ten slotte kan een gebrek aan voeding de oorzaak zijn. Bij ons vindt u speciale voedingspillen die u in de aarde in de mand drukt. Een tip: soms lost u het probleem van slecht groeiende waterlelies eenvoudig op door de plant te delen en opnieuw te planten.
Vissen
Vissen kunnen ziek worden of gewond raken. Als u de symptomen aan ons beschrijft, kunnen wij in veel gevallen een remedie adviseren.
Winterklaar maken
– Verwijder het boomblad dat in de vijver is gevallen.
– Haal te hard woekerende planten gedeeltelijk weg, te grote waterplanten kunt u uit hun pot halen en haal niet winterharde, drijvende planten uit het water en laat ze in plastic bakjes overwinteren in huis of in de kas.
Een vijver en de vorst
Zorg bij strenge vorst dat een deel van de vijver ijsvrij blijft door een gat open te houden. Dit kan door een wak te maken, maar handiger is een ijsvrijhouder of beluchtingsset. Dit zorgt voor een goede uitwisseling van zuurstof en biogassen.